Main Menu

Poreski inspektori počeli da proveravaju legalnosti softvera PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
sreda, 09 mart 2011 16:51
Prenosimo vam u celosti saopštenje Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije od 3.12.2007 objavljeno na sajtu Poreske uprave:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
ПОРЕСКА УПРАВА
03.12.2007.год.
Б е о г р а д
СВИМ МЕДИЈИМА

САОПШТЕЊЕ
Обавештавамо пореске обвезнике да ће инспектори теренске контроле и инспектори Пореске полиције Пореске управе од 05.12.2007. године отпочети контролу провере повреде права интелектуалне својине на рачунарске програме (софтвере), ради утврђивања да ли су инсталирани софтвери код пореских обвезника набављени од легалних произвођача или дистрибутера рачунарских софтвера или не. Поменута контрола се врши на основу овлашћења из Закона о посебним овлашћењима ради ефикасне заштите права интелектуалне својине који је ступио на снагу 10. јуна 2006. године. Циљ ове контроле је заштита интелектуалне својине легалних (регистрованих) произвођача софтвера и спречавање пореске утаје у овој области, с обзиром да се куповином софтвера од нелегалних произвођача или дистрибутера избегава плаћање пореза.
Уједно подсећамо пореске обвезнике да неовлашћено коришћење рачунарских програма (софтвера), представља привредни преступ за који је прописана новчана казна од 100.000 до 3.000.000 динара – за правно лице, односно од 10.000 до 200.000 динара – за одговорно лице у правном лицу. Пореска управа ће у свим случајевима када утврди неовлашћено коришћење рачунарских програма (софтвера) подносити пријаву за привредни преступ надлежном јавном тужилаштву. У судском поступку, уколико се утврди да су предмети били употребљени за извршење привредног преступа, исти ће се одузети и уништити.
Одељење за комуникацију
Poslednje ažurirano sreda, 09 mart 2011 17:06